2008-10-27

Jofotex nästa!

Nu har landskapstyget kommit till Jofotex. 2 sjukt snygga meter tyg ligger där och väntar på mig, men tyvärr måste jag vänta ända tills på torsdag innan jag kan åka dit...

2008-10-20

Orange klänning och min första applikation

En klänning i velour måste man ju ha! Det här tyget hade vi på jobbet till riktigt fyndpris och jag måste erkänna att jag var lite tveksam till just den här nyansen av orange. Jag har mest velat ha tyger med starka färger och den här var ju lite "tam", men det är ju kul att prova något nytt. Att det skulle bli en klänning var jag snabb med att bestämma, men HUR skulle den se ut? Spånade lite med kollegorna och kom fram till att den skulle ha långa bruna muddar vid ärmarna och brun mudd i halsen, men sen blev det lite spridda förslag; luva, dragkedja fram eller fickor? Fundera, fundera! Allt lät jättefint, men också FÖR mycket... Jag kom fram till att den skulle få en "kängruficka" fram, som skulle vara kantad med brun mudd vid öppningarna. Jag utgick från ett tröjmönster med raglanärm, som jag sedan förlängde till lagom klänningsstorlek. Sydde ihop klänningen och sydde på brun mudd vid ärmar och hals. Jag vart särskilt nöjd med ärmmuddarna, de blev riktigt bra, precis så som jag ville att de skulle se ut. Fickan ritade jag eget mönster till och den vändsydde jag, för att det skulle bli extra gosigt med velour på insidan också. Då gick idèn med mudd på ficköppningarna bort, det skulle bli alldeles för tjockt och korvigt att sy i två lager velour. Dessutom var velouren extratjock. Ny idè: göra en applikation på fickan, i brunt. Jag har aldrig någonsin gjort en applikation och kan erkänna att jag inte är särskilt förtjust i dom heller. Men, ibland måste man tänka utanför lådan! :)
Så, fler disskussioner med kollegorna, som tyckte att applikation var klockrent. Spåna lite fram & tillbaka, vad ska den göras i för tyg? Hur syr man fast den? VAD ska jag göra för figur? osv osv. Jag bestämde mig för att göra två ringar i hobbyfilt och såhär gick det till:
Jag började med att handtvätta filten, så överskottsfärgen skulle gå ur. Sedan klippte jag ut en cirkel och en liten boll, som fick plats i cirkeln. Jag mätte ut på fickan var den skulle sitta och sen fäste jag den med vlieseline, för att vara extra säker på att den skulle sitta kvar vid tvätt. Sedan skulle jag sy en söm runt alla delar och använde mig av knapphålssömmen. Det gick inte. Dels så blev inte sömmen så tät och dels så sydde maskinen baklänges. Så då provade jag sicksacksöm. Det blev inte heller bra, sömmen blev riktigt ful och gles. Nu hade jag en ficka med två olika sömmar som var skitfula och började känna mig lite svettig. Jag rattade och rattade på maskinen och tänkte nästan ge upp, när jag fick en uppenbarelse, i form av en nolla! Där var ju lösningen, stygnlängd noll, helt enkelt. Sydde runt applikationen, men fick nästan dra tyget runt, för jag tyckte inte att maskinen matade tyget överhuvudtaget. Fast det kanske berodde på att tyget var så tjockt. Här önskar jag att jag hade tagit en tråd som gick ton i ton med filten, men det här var färgen jag hade hemma, så då fick det bli den.
Sedan sydde jag fast fickan på klänningen och la upp en bred fåll nertill. Och jag blev klar precis innan vi skulle iväg på kalas. Jag fick faktiskt en beställning på klänningen direkt. Det var min syrra som ville ha en i turkost med svarta detaljer. Men jag är lite tveksam till om modellen passar en vuxen? Vad tycker ni? Kul skulle det i alla fall vara, jag har ju aldrig sytt ett vuxenplagg.

2008-10-17

Fantastiska Fredag!

Jag har fått jobb! Det är galet underbart! Som jag skrivit förut har jag praktik samt jobbar extra på Tygvaruhuset, men nu har jag fått jobb där. Ett riktigt jobb! Jag är tokglad. Och chockad att jag fått ett jobb jag verkligen vill ha. Jag menar, att få ett jobb efter tre år känns ju helt otroligt, men att dessutom hamna i en tygaffär, det är ju bara galet bra! Så himla skönt att veta när man ska jobba och kunna planera sina lediga dagar och få riktig LÖN och inte att förglömma; trevliga, roliga och BRA arbetskamrater. Nu blir det fest hela helgen!!!

2008-10-16

Brun polo - bra basplagg

Ett plagg som har varit välanvänt i gummans garderob, är en brun polotröja som jag köpte på Lindex för väldigt längesen. Nu, när den är både urtvättad och har tappat formen och börjar bli för liten, har jag varit på brun-polo-jakt. Men jag hittade ingen nånstans. Lösning: sy en själv. Jofotex har ju fått in så mycket fina enfärgade trikåer, som ska passa till ugglor och elefanter och där hittade jag detta fina bruna tyg.
Modellen är samma som röda elefanttröjan i tidigare inlägg, men här var jag noga med att ta till ordentligt för fåll i ärmarna, eftersom jag inte ville ha mudd där. Polokragen är gjord i samma tyg, men här gjorde jag några "klippmissar", så den fick en söm vid varje axel, istället för en söm bak, som var tanken. Men det gjorde faktiskt ingenting, det blev bra ändå.
Jag känner mig väldigt nöjd med denna tröja, visst, det är bara en brun tröja, men den gick så lätt att sy och blev så fin. Och när gumman provade satt den perfekt. Och nu har hon en enfärgad tröja som passar till alla byxor jag sytt också... Jag kan absolut tänka mig att sy flera, jag gillar verkligen polosar!
Den ser lite sned ut på bilden, men det är den inte i verkligheten.

2008-10-13

Underbara elefanter!

De gröna har landat! Och snart är landskapstyget här!!

Röd elefant (fd "sista minuten-tröja")

Ehh...ibland är man så duktig. Jag skulle byta ut bilden i inlägget "sista minuten-tröja", men lyckades visst radera hela inlägget. Det gick ju inte att radera bara bilden, eller det går säkert, men jag fattar inte hur man gör. Hjälp någon??!
Nu orkar jag inte skriva om allt igen, såhär kommer en förkortad version...

När gumman skulle fotas på dagis ville jag gärna att hon skulle ha en elefanttröja på sig. Valet föll på det röda tyget och jag skulle göra en raglantröja med fållade ärmar och midja och röd mudd i halsen. Japp, så var det bara att sätta igång! När jag fållat ärmarna insåg jag att ärmen var mer än för kort och att jag måste sy dit muddar för att hon skulle kunna ha den på sig. Så det blev att sprätta upp sömmarna igen, men då fanns det (såklart) inte röd mudd så det räckte både till hals och ärmar. Vad göra? Jo, jag tog tveksamt en grön mudd istället och sydde på och jag tycker att det funkar fint! Faktiskt roligare än röda muddar, måste jag säga. Denna tröja kom till under stark tidspress, jag började med den kvällen innan fotograferingen och satt typ en timme innan jag somnade ifrån alltsammans och fick göra det mesta jobbet på morgonen istället. Men klar blev den och gumman kom iväg till dagis i tid, så nu hoppas jag bara att bilderna blir bra också!
Elefanttyg och grön mudd från Jofotex.