2010-04-16

Blommor, blommor, blommor

Igår sydde jag min första omlottklänning. Hittade det här mönstret, som genast ropade "köp mig" till mig, på Jofotex. Jag som var på jakt efter något nytt, roligt klänningsmönster (gärna omlottmodell) blev riktigt glad när jag fann detta. Mönstret kommer från Onion, ett danskt märke (modell nr 200 32) och de hade många mönster som tilltalade mig. Enkla, raka modeller utan en massa bjäfs. Tyget kommer från MinnEva (som nu, eller snart, kommer att öppna igen med nya ägare) och där finns det en uppsjö av såna där underbara, småmönstrade bomullstyger som jag är så kär i! Gumman älskar blommor och brukar tjata om att få klänningar med blommor på, så det här tyget var ju perfekt; både cerise/rosa och blommor i ett. Jag kantade hela kalaset med cerise snedslå, som preciiis räckte till alltihop. Dock fick jag skarva bak i nacken och för att dölja skarven sydde jag fast namnlappen över. För att göra ett hål i ena sidan där man ska dra bandet igenom, så overlockade jag båda klänningsdelarna för sig och sen när jag sydde ihop dom så lämnade jag en liten öppning och där drar man igenom bandet. Jag sydde fram och tillbaka ett par gånger för att stärka sömmen, för det sliter väl en del när man tar av och på klänningen. Här är en närbild på "dra igenom bandet"-sömmen. Sedan knyts den bak i ryggen. Det enda jag inte är nöjd med är ärmarna och då tänker jag på storleken. Jag tyckte att ärmen såg väldigt liten ut på mönstret, så när jag klippte ut dom så breddade jag ärmarna med ca 2 cm på varje sida, alltså 4 cm på varje ärm. Trots det sitter den en aning för tajt! Så då undrar man ju hur tajt dom hade suttit om man gått på ursprungsbredden. Troligtvis hade det blivit lite stramt... Om den ens hade gått på. Gumman själv tyckte att den satt bra, men skulle det bli gnäll om att det är tajt så tänkte jag bara ta av ärmarna och kanta ärmhålet istället. Danskar kanske har väldigt smala armar?? :)
Annat jag ändrade på var längden på klänningen (jag tog bort ca 10 cm på längden) och så rundade jag hörnen på framstyckena för att det skulle bli lättare att kanta. Ärmlängden är också eget påhitt, jag gillar trekvartsärm.
Ni som varit med ett tag kanske ser att gummans hår är märkbart kortare? Det är resultatet av en pysselstund på dagis, då gummans kompis satte saxen i gummans hår istället för ett papper. Oops då! Jag fick klippa av allt hår och så fick det bli en liten page istället. Men hon är ju lika söt för det!

4 kommentarer:

Emmas dagar sa...

Fin klänning, och Gumman passar väldigt bra i nya frisyren även om den kom till lite olyckligt...

Snokis sa...

Snygg frippa.

Fangoria sa...

Supersnygg klänning! Och hon är lika söt i nya frisyren! =)

JuMel sa...

Söt klänning på en söt tjej! Har oxå varit sugen på att testa en omlott klänning/tunika men nu vet jag ju vart jag kan hitta mönster:)