2008-10-20

Orange klänning och min första applikation

En klänning i velour måste man ju ha! Det här tyget hade vi på jobbet till riktigt fyndpris och jag måste erkänna att jag var lite tveksam till just den här nyansen av orange. Jag har mest velat ha tyger med starka färger och den här var ju lite "tam", men det är ju kul att prova något nytt. Att det skulle bli en klänning var jag snabb med att bestämma, men HUR skulle den se ut? Spånade lite med kollegorna och kom fram till att den skulle ha långa bruna muddar vid ärmarna och brun mudd i halsen, men sen blev det lite spridda förslag; luva, dragkedja fram eller fickor? Fundera, fundera! Allt lät jättefint, men också FÖR mycket... Jag kom fram till att den skulle få en "kängruficka" fram, som skulle vara kantad med brun mudd vid öppningarna. Jag utgick från ett tröjmönster med raglanärm, som jag sedan förlängde till lagom klänningsstorlek. Sydde ihop klänningen och sydde på brun mudd vid ärmar och hals. Jag vart särskilt nöjd med ärmmuddarna, de blev riktigt bra, precis så som jag ville att de skulle se ut. Fickan ritade jag eget mönster till och den vändsydde jag, för att det skulle bli extra gosigt med velour på insidan också. Då gick idèn med mudd på ficköppningarna bort, det skulle bli alldeles för tjockt och korvigt att sy i två lager velour. Dessutom var velouren extratjock. Ny idè: göra en applikation på fickan, i brunt. Jag har aldrig någonsin gjort en applikation och kan erkänna att jag inte är särskilt förtjust i dom heller. Men, ibland måste man tänka utanför lådan! :)
Så, fler disskussioner med kollegorna, som tyckte att applikation var klockrent. Spåna lite fram & tillbaka, vad ska den göras i för tyg? Hur syr man fast den? VAD ska jag göra för figur? osv osv. Jag bestämde mig för att göra två ringar i hobbyfilt och såhär gick det till:
Jag började med att handtvätta filten, så överskottsfärgen skulle gå ur. Sedan klippte jag ut en cirkel och en liten boll, som fick plats i cirkeln. Jag mätte ut på fickan var den skulle sitta och sen fäste jag den med vlieseline, för att vara extra säker på att den skulle sitta kvar vid tvätt. Sedan skulle jag sy en söm runt alla delar och använde mig av knapphålssömmen. Det gick inte. Dels så blev inte sömmen så tät och dels så sydde maskinen baklänges. Så då provade jag sicksacksöm. Det blev inte heller bra, sömmen blev riktigt ful och gles. Nu hade jag en ficka med två olika sömmar som var skitfula och började känna mig lite svettig. Jag rattade och rattade på maskinen och tänkte nästan ge upp, när jag fick en uppenbarelse, i form av en nolla! Där var ju lösningen, stygnlängd noll, helt enkelt. Sydde runt applikationen, men fick nästan dra tyget runt, för jag tyckte inte att maskinen matade tyget överhuvudtaget. Fast det kanske berodde på att tyget var så tjockt. Här önskar jag att jag hade tagit en tråd som gick ton i ton med filten, men det här var färgen jag hade hemma, så då fick det bli den.
Sedan sydde jag fast fickan på klänningen och la upp en bred fåll nertill. Och jag blev klar precis innan vi skulle iväg på kalas. Jag fick faktiskt en beställning på klänningen direkt. Det var min syrra som ville ha en i turkost med svarta detaljer. Men jag är lite tveksam till om modellen passar en vuxen? Vad tycker ni? Kul skulle det i alla fall vara, jag har ju aldrig sytt ett vuxenplagg.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Fin!
Jag gillar ju också starka färger men jag tycker inte denna ser mesig ut. Det är ju fortfarande mkt färg om man jämför med många andra barnkläder man kan köpa.
/klockarbarn

ildana sa...

Jättefin klänning! Jag tycker färgen på tyget är härlig.

Anonym sa...

Perfekt! :o)

Jes sa...

Vilken mysig klänning .) härliga varma färger :)

Anonym sa...

Jättesnygg!!! Gud vad produktiv du är...H kom och satte sig i knät nu och utbrast glatt "En sån där vilde ju JAG ha" Ja, klart snyggare än ballerinakjol från HM allafall. /L

TuvaLiten sa...

Blev ju jättefin!! Gillar de extra långa muddarna.
Brukar kika in ibland, alltid kul att se vad andra hittar på med symaskinen.

http://tuvaliten-enflockungarochensymaskin.blogspot.com/

Bustråden sa...

Härlig modell på klänningen, den blev fin!

Krumitott sa...

Tack för kommentarerna! Roligt att ni gillade klänningen.

L: Klart grabben ska ha en velouris!!

Tuvaliten o Bustråden: Välkomna hit, alltid kul med nya besökare!