2009-03-30

För den färgstarke

Här är dop/namngivningsklänningen som jag utlovade i förrförra inlägget. Jag ville göra en lite annorlunda och mindre traditionell klänning, vad gäller färg, modell och dekorband. Ingen vit klänning, rynkor & rysch och rosa/ljusblått band alltså. En väldigt rak & enkel modell, där färgen gör klänningen, var tanken.
Valet föll på ett plommonfärgat, ekologiskt tyg med lite linnestruktur. Lagom fint tyg att använda på klänning till en stor dag! Jag utgick från ett tröjmönster i strl 68, som jag ställde ut från livet och hela vägen ner. Längden blev ca 125cm, för jag ville ha den ordentligt lång. Helöppen i ryggen, så den är lätt att ta på & av och runt hals, ärmar och öppningen bak har jag kantat med snedslå i en liknade färg som klänningen. Långa knytband i halsen.
Blomdekoren nertill var given redan i "tankeskedet" och känns helrätt, när det inte finns så mycket annat fluff på klänningen. Här gjorde jag en ny angenäm bekantskap med en sypryl; nämligen den osynliga nylontråden. Och den var ju fantastiskt bra! Så slapp jag sy fast blommorna (som är multifärgade) med någon färgad tråd, vilket inte hade blivit lika snyggt. Jag använde den osynliga tråden som övertråd och plommonfärgad som undertråd, men man kan ju köra osynligt på båda om man vill.
Sedan funderade jag på att sy fast en napphållare på insidan av halsringningen, av ett likadant blomband (fast smalare) som nertill på klänningen, men efter att ha gått fram och tillbaka en stund så skrotade jag den idèn. Bandet blev istället en dekor framtill på klänningen.
Och jag är nöjd, klänningen blev precis så som jag sett den i huvudet, vilket känns väldigt bra. Enda kruxet kan vara att ärmarna ev. blev lite tajta, men jag har inte provat den på någon bebis än, så jag vet inte.
Tyg, snedslå och blomdekor är från Tygvaruhuset.
Och så till det svåra; behålla den själv eller sälja? Vi har ingen bebis på G, men jag skulle gärna använda den själv om vi fick en bebis till, å andra sidan kanske det dröjer länge och om någon vill köpa den så varför inte? Jag kan ju sy en annan... En del plagg är det svårt att skiljas ifrån, trots att man inte har användning för dom själv. Fast om ingen vill ha den så löser det sig ju av sig självt... Nu ska jag sluta fundera och sova istället. Godnatt!

9 kommentarer:

Vindling sa...

Den är snygg! Mycket snygg. Om jag skulle ha kunnat tänka mig en bebis till, och om dne i så fall skulle döpa när den är så liten så klänningen skulle passa så skulle jag helt klart vara intresserad. Men det ska inte bli fler bebisar här. Förvisso är inte treåringen döpt ännu, men jag tror inte klänningen skulle passa henne. ;)

Anna-Snoddas sa...

Helt underbar! Vilken färg! :)

TuvaLiten sa...

Så vacker den blev! lite som från en annan tidsepok, underbar :o)

Jes sa...

Gud va fin, verkligen vacker!!!

Emmas dagar sa...

Väldigt snygg!
Jag skulle ha kunnat komponerat den själv! :-D ...hehehe...
Jag trodde nästan det var en liten på G hos er men det var alltså inte så?
Behåll den ett tag, det skulle jag ha gjort.

Anonym sa...

Jag tycker ni ska fixa en liten som kan döpas i denna där!!

Snokis sa...

Har du ingen dopklänning för tjejer? Den där är ju så pojkig.

Lis sa...

Fantastiskt fin, skulle kunna ha den upphängd som den är och bara gå och titta på... ögongodis med blommorna! :o)

Strömming sa...

Vilken vacker dopklänning!