2009-03-08

Krumitott i NT!


Igår, i NT`s (Norrköpings Tidningar) Hela Helgen-bilaga fanns en bild på ett par byxor jag sytt med! Verkligen en ära att de visades där, eftersom bilagan handlade om genus, något som jag tycker är mycket viktigt. När jag syr kläder syr jag till barn, inte till könet barnet har. Nu syr jag inte mycket i rosa, men jag kan inte heller se någon anledning till varför en pojke inte skulle kunna ha rosa kläder på sig? Eller blommönster? Jag tror att vi är många som försöker motverka de könsroller som samhället, fortfarande år 2009, ger oss. Flera butiker lägger till en avdelning som är "uni", till det vanliga sortimentet som är uppdelat i flick- & pojkavdelningar. Det är ju sedan länge känt att pojkkläder ska vara i dystra färger, tuffa tryck, stora modeller (för rörelsefrihet) och ska tåla en hel del, för pojkar leker på ett annat sätt än flickor. Flickors kläder ska vara i fina färger, söta tryck, tajta modeller och i "finare" material, för tjejer, de sitter ju bara på en stol och ritar hela dagarna! Jämför man en tröja i samma storlek från respektive avdelning, så är "pojk"tröjan större än "flick"tröjan. Varför? kan man ju undra. Är verkligen 3-åriga pojkar mycket större än 3-åriga flickor? Jag trodde det var så att barn kan se ut på många olika sätt, det finns även smala pojkar och på dom hänger kläderna från "pojk"avdelningen som ett tält runt kroppen. Och flickor kan vara större än normen, vilket gör att "flick"kläderna blir alldeles för tajta (flickor vill också kunna röra sig). Nej, fram för kläder för BARN! Snygga färger och mönster, som man blir glad av och storlekar som tillåter lek och bus, oavsett kön! Det är vad jag, och många med mig, vill ha!

9 kommentarer:

Babushkadockan sa...

Håller med dig. Jag klär ofta Tweety i kläder från tjejavdelningen för att deras tröjor är smalare och lite längre. Men tyvärr blir det ganska lite att välja på eftersom allt har prinsessor, glittriga fjärilar och rosa blommor och hjärtan. Lösningen blir att sy själv...

Anonym sa...

Håller med dig till punkt och pricka! Det finns inte speciellt måna dystra kläder i mina barns garderober, men däremot väldigt myceket färg och lekvänliga alternativ. Vore kul att träffas, bor du i Norpan?

Skaparstigen sa...

Precis!

Godiva sa...

Fint som snus! Skrivet och sytt!

Anonym sa...

- Say no more!

ildana sa...

Man kan väl inte annat än att hålla med dig! Nu råkar jag ha en smal liten flicka, så kläder från flickavdelningen passar väldigt bra på henne. Men visst blir jag störd på alla gullia, ulliga, rosa, volang-kläder, som jag personligen inte alls gillar. Jag har mycket hellre till exempel orange och gröna kläder. Snyggt som passar alla!

Anonym sa...

Du är klok som en pudel! Och L ser så glad och rolig ut i dina brallor!

Krumitott sa...

Alla: Tur att man kan sy själv! Och att en del butiker börjat hänga med i utvecklingen och har mindre stereotypa kläder. Sen tror jag också att det är okej att flickor har "grabbiga" kläder (de blir ju bara tuffa då), medans pojkar fortfarande blir retade om de t.ex. har rosa, blommor eller hjärtan på sina kläder. Det är för mesigt, helt enkelt. Så länge inte ALLA ändrar inställning till kläder o färger, så kommer det nog fortsätta vara så. Det skulle vara mer som det var på 70-talet, när alla i familjen gick omkring i bruna eller orange mysoveraller hela dagarna! :)

Älsklingsfrö: Det skulle det vara! Kul att ses alltså. Jag bor i Norrköping, var bor du?

E-7: Jag hoppas det var en komplimang...! Är pudlar smarta? Jag är inte så hemma på hundar. Kanske Godiva vet annars? :)

Anonym sa...

äh...egentligen är jag inte så bra på hundar heller, men jag har hört att pudlar - i alla fall för att vara hundar - är ganska smarta. Hur som helst så var det menat som att ditt inlägg var klokt.