2009-03-01

Mysoverall (eller det lite mer populära RETRO-overall, kanske?!)

Gummans mysoverall, som jag sydde för snart 2år sedan, har nu blivit på gränsen till för liten. Dags att producera en ny alltså! Det är ju alltid lika kul när kläder blir för små, så man kan sy nya. Det är ju lite lättare att motivera varför det behövs sys nytt då...
Den gamla dressen i röd velour...
...Och den nya i limegrön.
Den här gången föll valet på limegrön velour, som verkligen känns helrätt nu. Är det våren som påverkar? Jag älskar limegrönt, fast för inte allt för länge sen tänkte jag knappt på att den färgen finns. Till skillnad mot den gamla mysdressen, som har resår i ben- & ärmsluten, fick den nya dressen bruna muddar istället. Är inte kombon limegrönt-brunt klockren? Blir så himla fint ihop! Min tanke var att den nya också skulle få luva, men gumman sa bestämt ifrån, den här skulle ha krage istället, tyckte hon. Så då blev det så. Jag satt och bläddrade i mina mönsterböcker från 70-talet och blev inspirerad till att göra pipings vid ärmarna, något jag aldrig provat förut. Snyggast hade det nog blivit om jag gjort ett riktig passpoalband, med ett bomullssnöre i trikån, men jag fuskade lite och dubbelvek helt enkelt bara trikån och sydde fast mellan ärmarna, vilket gjorde att kanten blev aningens ojämn. Jag hade inte heller lagt till någon extra sömsmån på ärmarna, så det var lite svårt att sy i 4 lager tyg utan att det gled isär och blev knöligt. För att liva upp det hela klippte jag ut ett hjärta i brunt med limegröna prickar, som jag fodrade med brun interlock och sydde fast som ficka fram. Lagom stor för världens minsta gosekrokodil. Eller varför inte ett nagellack... : )
Hjärtat kommer sedan åter i form av en applikation på ryggen. Jag klippte ut ett hjärta som jag sedan strök fast på tyget med vliesofix emellan. Runt hjärtat har jag sytt med tät sicksacksöm (jag ställer in maskinen på stygnlängd 0). Av någon anledning matar inte min maskin tyget själv, när den är inställd på längd 0, vilket gör att jag måste dra en del i tyget, som i sin tur gör att det blir bubbligt. Någon som har något trick för att komma runt det problemet? Jag har en Husqvarna Viking Emerald 118. Tips mottages tacksamt! Bara för att jag chansade lite på var hjärtat skulle sitta, så hamnade det förstås alldeles för långt ner, men nu är det ju bara att gilla läget. Och det funkar ju, men är inte perfekt.
Tanken är att hon ska kunna växa i den, därför är den väldigt lång i livet (lite för lång såg jag när gumman provade den), men det gör inte så mycket eftersom den ändå hänger ihop så att säga. Det är just livet som har blivit för kort på den andra (fast på bilden ser det ut som det är benen), så nu har jag garderat upp mig ordentligt! Storleken är 110. Jag tog ett tröjmönster från Sy mjuka käder-boken och byxmönstret från Sy till barnen-boken (den med strl från 110-uppåt) och kombinerade ihop. Den limegröna velouren och bruna mudden till ärm- & benslut och krage är från Jofotex. Prickig babycord till ficka och applikation från Minneva. Dragkedja och brun interlock till fickfoder och pipings från Tygvaruhuset.


-Men mamma, nu har vi tagit kort hela eftermiddagen! (efter tre bilder tagna). Min lilla modell har börjat krångla vid fotograferingar. Man får muta, lirka och övertala...

5 kommentarer:

Anonym sa...

jättefin overall. Gillar verkligen den gröna färgen.

Har sammma maskin som du och jag sätter stygnlängden just lite mer än noll, pressarfoten på 1. Dubbelsidigt viselin (det heter inte så, men du vet sån limgrej :) ) och rivbart mellanlägg under. Då funkar det super. Det blir ju inte som satängsöm, men man tager vad man haver.

TuvaLiten sa...

Jättefin! och visst är limegrönt bara ett måste nu till våren:) Ang protesterande fotomodeller, min lilltjeja klär glatt på sig alla nysydda kläder, men sen när kameran åker fram får hon något galet busigt i blicken och börjar springa runt runt runt:) eller går baklänges in i ett hörn, flinandes:)

Hello sa...

Den är jättefin!

Stygnlängd 0 betyder ju just det: 0. Alltså matar den inte eftersom den inte ska nånstans, sas. Jag brukar sätta min på 0,5 och köra två varv om det blir för glest.

Anonym sa...

Hej vad det produceras, man hinner ju inte med i svängarna!!! Limegrön velour... kan det bli bättre? Svinsnygg!

Kusin Sofie sa...

Ja blir alldeles till mig när ja ser allt fint du syr, har tappat stinget lite och är nere i en svacka men nu känns det som ja måste ta tag i sömnaden lite! Blir SÅÅÅ inspererad! Kramar