2009-05-13

Klännings-triss

Här har det sytts klänningar på löpande band! Gumman vill helst bara ha klänningar, så jag har lagt byxsömnaden på is så länge. Den lilla envisa tanten har väldigt starka åsikter också om vilka tyger, knappar och färger på snedslå som duger till klänningar, så under detta klänningsprojekt har hon fått bestämma en hel del själv. Och det är väl inte mer än rätt, det är ju ändå hon som ska bära dom. Förhoppningsvis...
Alla klänningar är sydda efter samma grundmönster (a-formade, inga ärmar och sprund bak), men sen har jag lekt lite med olika fickor och applikationer, för att ändå få tre helt olika klänningar. Jag förlängde även klänningarna en bit, eftersom de var en aningens för korta, i mitt tycke.
Första klänningen är i mjukaste limegrön manchester.
Till den blev det röd snedslå för att matcha elefanparaden som går på klänningen (väldigt mycket elefanter på bloggen just nu!) :)
Elefanterna är symärken (alltså inte förklistrade på baksidan), så jag la lite vliesofix under dom och strök fast dom på tyget innan jag sydde dit dom för hand, så de inte skulle hamna snett. Tänkte också på att det skulle hålla lite bättre i tvätten, för tvättar, det gör man ju rätt ofta...
Finaste knappen fick pryda sprundet, den var gumman tvärbestämd på att hon skulle ha. Tur att den är röd!
Det var väldigt kul att prova alla klänningar och gumman sprang runt, dansade och snurrade i dom. Även ett stort glas citrondricka vältes över den limegröna klänningen, innan jag hann fota den. Så om någon ser kanterna av en stor fläck, så vet ni vad det är. Orkade inte vänta med att fota den tills den blivit tvättad.

Den andra klänningen är i mjuk bomull (möjligen bomullspoplin, eller liknande).
Prickigt är min grej just nu och denna kombination (mörkbrun med vita prickar) tycker jag väldigt mycket om. Färgen på kantbandet ledde till en vild diskussion; jag tyckte orange till det bruna, Gumman tyckte gul. Gumman vann. Men jag tycker det blev bra ändå, den gula är också fin. Till den skulle det absolut vara en gul knapp med vita prickar (ser lite limegrön ut på bilden, men är gul irl). Frampå sydde jag fast en stor ficka, inspirerad av Wikit, som gjorde en väldigt fin form på fickan till sin vuxenklänning. Måste erkänna att jag nog alltid tänkt ganska kantigt och rakt när jag ska göra fickor och dyl. Men nu har jag upptäckt den mer böjliga formen, som jag föll för direkt! Kul att se att man fortfarande utvecklas.
Den sista klänningen är gjord av ett örngott. Från början hade jag tänkt sy en liten bebisklänning i det, men sen vart jag så kär i det att det också fick bli en klänning till gumsingen.
Klöver är så fint! Men för att det skulle räcka till strl 110 fick jag vända klövern åt "fel" håll till klänningen, medans jag klippte ut fickan åt "rätt" håll. Men jag tycker att det funkar så också. Eller vad säger ni? Jag upplever det inte som störande i alla fall. Den här klänningen blev inte lika utställd som de andra heller, pga tygbrist.
Alltihop kantades med brun snedslå och då kom jag på den briljanta (?) idén att sätta lite bruna klöver på fickan också. I tyget finns det lite gröna klöver och det var dom jag satte för på fickan. Även de bruna klöverna är symärken, som jag fixerade med vliesofix först innan jag sydde dit.Den limegröna manchestern och symärkena (elefanter o klöver) kommer från Stoff o Stil. Brunt tyg med vita prickar är från Jofotex. Klövertyget (som är ett örngott) kommer från Åhèns. Snedslån och knapparna är från Tygvaruhuset.
Nu är detta klänningsprojekt avslutat och nu väntar lite nattlinnen och faktiskt ett par klänningar till, fast i andra modeller, på att sys. Och gumman har valt alla tyger själv...
Och så väntar något annat spännande: husköpet! På fredag blir vi officiellt husägare (fast vi flyttar inte förns i juni) och skuldsatta för en lång, lång framtid. Men det ska bli så himla skönt med egen trädgård, lantluft, tystnaden och framför allt; mitt alldeles egna syrum! Det ska bli vansinnigt kul att få inreda det! Fast först måste ju allt packas och det måste jag erkänna att det går det väääldigt trögt med... Symaskinerna åker ner sist i alla fall!

4 kommentarer:

Fangoria sa...

Så söta klänningar!!!
Min favorit är den bruna tror jag, men alla var fina och fiffiga! =)

Skaparstigen sa...

Otroligt fina alla tre!

Snokis sa...

Har inte du viktigare saker att göra?

RÄVENoRÄKAN sa...

Fina klänningar och grattis till huset!