2011-12-04

Lapptäcksduk i retrotyger

Men oj, det är ju en hel månad sen jag bloggade sist! Jag har inte varit sådär fruktansvärt aktiv i syrummet heller, men ett litet lapptäcke, en gosefågel, paketkalender och två klänningar har det blivit till Gumman i alla fall. Mer om de alstren i ett senare inlägg, för nu skulle det ju handla om lapptäcksduken. Jag är ingen duk-människa (knappt matt-människa heller för den delen) och min inställning är att dukar bara är i vägen. Men nu har det hänt nåt!
Redan i somras blev jag väldigt inspirerad av min vän Wikit som hade sytt upp flera fina lapptäcksdukar och jag ville gärna köpa en, men av olika anledningar kunde jag inte välja färg. Nu är det istället Gumman som har inspirerat mig att fixa lite sk "julstämning" här hemma, hon är liksom helt galen i allt som har med julen att göra. Så för hennes skull ville jag göra köksbordet lite mer juligt med duk, blomma och tomtar.
Jag valde ut 10 st fina gröna retrotyger som jag skar i olika längder (bredd 47 cm) och sydde ihop till en lång bit på ca 140 cm. Början och slutet är i samma tyg. Vändsydde, med baksida i tunn bomull (lakan från Ikea). Snyggt och enkelt att göra och roligare än många färdiga dukar. Och duken kan varieras på många olika sätt, beroende på hur man väljer att klippa ut bitarna.

Klänningarna jag sytt till Gumman tillverkades under en sy-lan-helg hemma hos Älsklingsfrö. Vi var ett gäng tjejer från runt om i Östergötland som träffades och sydde, sydde och sydde. Och åt lite. Och umgicks. Jag hade bestämt att jag skulle tillverka två lite mer avancerade klänningar med vändsydda liv med knappknäppning och klockade kjolar. Och jag fick slita. Hårt. Men till slut blev jag faktiskt klar! Lite jobbigt var det också att jag hela tiden sydde med den stressande tanken "tänk om dom inte passar" fladdrandes i bakhuvudet, nåt som i alla fall kan få mig att tappa lusten. Men dom passade! Och nu ska jag bara sy fållen nertill sen är dom helt klara. När jag åkte hem var jag tvärsjuk och trött, men det var en väldigt kul helg som jag gärna gör om! Tack till Älsklingsfrö som kom med det trevliga initiativet samt "lånade ut" sitt hus till sygalningar! :) 

8 kommentarer:

Fangoria sa...

Vad jättefint och vilken rolig idé, måste jag komma ihåg!!! =)

Dagar hos mig sa...

Vilka underbara tyger! Älskar dessa retromönster:)

hönapöna sa...

Vilken härlig duk, och mysigt med lite julfint...!

Gunn sa...

For en flott duk og lekre stoffer du har valgt ut!

Retroknappen sa...

Den var verkligen verkligen fin!!

Retro Elephant sa...

Snygg och rolig idé!

//Lina

Anonym sa...

Tack själv! Det var en mkt trevlig helg och även om jag var trött efteråt var jag även fylld med lite ny energi på ett annat plan. Att sy flera tillsammans är alltid lika roligt!

Emilia sa...

Så fin!