2008-01-05

Varför rosa?

Före
Efter

Jag blir så trött när jag går i affärer och tittar på barnkläder och de fortfarande envisas med att dela upp i pojk - och flickläger. Det har blivit en aningen bättre, men långt ifrån tillräckligt bra. T.ex. hittade jag den här tröjan på Lindex, den hängde förstås på flicksidan eftersom den hade en rosa halskant. Men varför hade den en rosa halskant? Bara för att markera att det här är en flicktröja som inte ska bäras av pojkar? I övrigt är tröjan helt könsneutral, den är grön med ett vitt moln och regndroppar på. Jag vet att det finns föräldrar som köper rosa till sina pojkar och det tycker jag är suveränt bra - färgen avgör inte könet! Men då får man kanske räkna med det kan finnas andra, mer traditionella, människor som tittar "snett" på en och att andra barn kanske retar ens son på dagis och det är så synd att det ska vara så. Jag tror att det gör att många drar sig för att köpa just rosa till pojkar, ingen vill ju att ens barn ska bli retat.
Och inget blir ju bättre av att de stora klädkedjorna håller fast vid dessa uppdelningar när det gäller kläder och mycket skulle nog förändras om de tog bort sina pojk - och flickläger. Dessutom står det klart och tydligt på kvittot att man köpt "flick", så då blir man påmind igen att man köpt "fel".

Jag köpte i alla fall tröjan, eftersom jag bestämde mig för att sprätta bort den rosa kanten. Istället sydde jag på ett vitt kantband och tycker själv att det blev snyggare, för på den här tröjan passade ett vitt band bättre än ett rosa.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Skitbra skrivet. Det är verkligen tragiskt att allt ska vara så uppdelat! Snopp eller snippa spelar ingen roll.

Anonym sa...

Jag håller med anonym. Bra sagt, särskilt det där om att färgen inte avgör könet!

Anonym sa...

Ja, man blir så trött... Att något så larvigt som färgindelning efter kön fortfarande förekommer är ju helt otroligt. Regnbågens alla färger till alla barn!

Klockarbarn sa...

just det bra skrivet plingit...
regnbågensfärger till alla barn och framför allt FÄRG till alla barn.

Jag väljer helst bor plagg som är utstuderat tjejiga och inte helt sällan köper jag killkläder till mina tjejer men då måste det vara utan bilar, dinosaurier, drakar, fotbollar och trista texttryck som känns för mycket. Jag undrar också varför det måste vara tryck på ALLT. Antagligen för att verkligen markera vilken "grupp" plagget tillhör. Nä, fram för mer hemsydda neutrala plagg. Heja oss och heja dig som bytte ut kantbandet.Bravo

Snokis sa...

Just det, kön har ingen färg, som en klok tant sa.

Katarina sa...

Jag kom bara att tänka på nåt jag tror jag läste i en föräldratidning... En ung tjej med ett litet barn på ett år eller så iklätt rosa mössa var och handlade. En dam sa -Ååh vilken söt liten flicka!
-Nä det är ingen flicka, det är en pojke svarade mamman.
-Jaha? Men varför har han rosa mössa då??!!? sa damen.
-Han är bög!

Skrattade gott åt den :-)

stora systern sa...

Läste också den om "bög bebisen" i tidningen och tyckte den var skit rolig. Var på en hemsida för några dagar sen där man kunde köpa bebisstrumpor som såg ut som basketkängor. De var naturligtsvis uppdelade i två olika färgställningar. De pastelliga "hette" till flickor, och de med klara färger "hette" till pojkar! Men värst är nog leksaksreklamen. Mer könsindelat än så får man leta LÄNGE efter.

rino sa...

ja visst är det onödigt att tvinga på barnen vår knäppa bild av manligt o kvinnligt! Till mina pojkar hade jag gärna haft kvar det rosa på tröjan men när man har en tjej får man tänka tvärtom:-)