2008-12-04

Kollektion Landskap färdig!

Oj, vad det har gått trögt att sy den senaste tiden. Jag har massor av ideèr och inspiration och varje dag tänker jag "IDAG ska jag sy!", men sen blir det ändå inte av. Tills idag. Är ledig från jobbet och dessutom barnledig, så jag har skrotat runt här hemma och bara sytt och sytt, så himla skönt! Man behöver det ibland och bara tänka på sig själv. Av landskapstyget har jag hittills gjort en tröja, ett par byxor och en tunika. Jag älskar tyget, det är bara så himla snyggt och har bra kvalitè - perfekt!

Tröjan är sydd efter mitt favoritmönster och är en raglanmodell. Till ärmmudd och halskant valde jag orange mudd, för när jag stog nere på Jofotex och försökte bestämma mig för vad jag skulle ha (grönt, vitt, gult eller rött), så tänkte jag att gumman har väldigt lite orange muddar i sin byrå. Så då fick det bli den. Den stämmer ju inte riktigt ihop med färgen på "vägarna" på tröjan, men ärligt talat tyckte jag nog att det bara var gul och vit som var 100% match, i alla fall när jag var där. Blått skulle säkert också funka, men jag är ju lite allergisk mot just blått, så... Nederkanten har jag stickat med tvillingnål och vit tråd. Det var första gången jag använde tvillingen och vad kul det var! Det blir ju ett helt annat resultat, mycket snyggare och proffsigare.

Byxorna är gjorda efter ett annat favoritmönster, där bak -och framstycket är i ett stycke. Jag har använt det till typ alla mina muddisar den senaste tiden och det är smidigt att slippa mönsterpassa i sidorna på byxorna.De skulle få mudd i benen från början, men sen upptäckte jag att de blev lite "utställda" vid fötterna så då tänkte jag om och som tur var räckte längden på byxorna till gumman. Det blev kantstickat med tvillingnål igen istället. Röd mudd i midjan med små öljetter och ett smalt vitt bomullsband, så man kan knyta om det behövs. Jag har nämligen insett att jag har en tendens att sy väldigt vida midjemuddar, så gumman tappar byxorna när hon går och det är ju inte riktigt meningen. Men nu ska väl det problemet vara åtgärdat, jag gjorde mudden ganska liten och så knytband på det, då borde de sitta uppe!

Det var första gången jag slog i öljetter med (haha, jag låter verkligen som värsta nybörjaren!) och jag tyckte det gick mycket smidigt. Eller vad säger du Wikit? Är det godkänt?? Jag strök på lite vlieseline på insidan av mudden, så tyget inte skulle repa upp sig när jag slog hål. Sen var det lite mätande för att få det rätt. Jag ville ju att muddsömmen skulle sitta vid byxsömmen bak och öljetterna på varsin sida om byxsömmen fram och det var inte så svårt att få till det, trots att det var första gången. Enda minuset var att jag gjorde lite för mycket mellanrum mellan öljetterna. 2cm hade räckt, nu blev det dubbelt så mycket, men det funkar nog såhär också.

Sist, men inte minst, blev det en tunika också.

Den är sydd efter samma mönster som tröjan, jag har bara förlängt (och ställt ut) den. Här blev det långa gula muddar i ärmarna och någon form av halvpolo i halsen (jag gillar ju polo!). Jag får se hur den blir på senare, när gumman är tillbaka. Nertill stickade jag med tvillingnål. Såklart! Jag älskar tvillingnålen nu!
Nya klädlappar har jag också fått hem, röda med gul text, som alltid. Den här gången tog jag namnet x2 på lapparna, så att hela namnet syns när man viker det runt en kant på plagget.
Sist vill jag bara säga hemskt mycket TACK till Wikit för all hjälp med tvillingnålen och öljetterna och alla bra tips och råd jag fått när jag kört fast. Kolla in hennes blogg om ni inte redan gjort det!!

5 kommentarer:

Emmas dagar sa...

Du är ju värsta (=bästa) proffssömmerskan nu jue!!!
Så snygga kläder du gör hela tiden.

Jag syr bara raka- och sicksack-sömmar i lakansväv och fleece på slöjden nu för tiden jag...

Anonym sa...

Tänk vad en ledig, barnfri dag kan göra.Nu är du ju så där sjukt kreativ igen! Det blev ju svinbra med tvillingnål och öljetter. Och du, det är ju det som är hela grejen....man hjälper kamrater i nöd!!!

Anonym sa...

- SKJUT MIG SÅ SNYYYYYYYGGA KLÄDER!!!!!!!! Say no more! :o)
I Love också the tvillingnål, prima ballerina (med BRUN tyllkjol) skulle man kunna säga!

Ps. I juni kommer Livias syster eller bror att uggla ut och kolla in världen och resten av sitt liv...hmm, kan hända att det kommer ske en beställning av en body i just detta tyg om det är möjligt! Ds.

Bustråden sa...

Vad fina de blev, visst känns det bra när man hinner att sy en del plagg färdiga på en gång.

Krumitott sa...

Emmasdagar: Tack, vad snäll du är! Du får ta åt dig av äran, det var ju ändå du som inspirerade mig till att börja sy!

Wikit: :)!!

Lis: Vad kul att det kommer en bebis till sommaren! Grattis från oss!! Klart han/hon ska ha en landskapsbody...

Bustråden: Tack och ja, det är väldigt skönt när man hinner färdigt, så det inte bara blir liggandes i flera veckor.