2009-02-18

Triss i kjolar

Det är mycket klänningar och kjolar här hemma just nu. Gumman är i någon slags jag-vill-vara-prinsessa-ålder och vill typ aldrig ha byxor och tröja, utan bara klänning/kjol. Därtill ska man också ha håret i toffsar, använda nagellack, ha smycken och det ska vara mycket glitter...
Och visst undrar man lite var det kommer ifrån, vi har ju verkligen inte uppfostrat gumman till att bli en tjej-tjej och här hemma leks det både med bilar och dockor. Men sen har ju kompisarna på dagis klänning/nagellack/toffsar och då vill hon också ha det och det blir långa diskussioner hemma om varför den och den har nagellack, men inte hon. Men jag tror inte på att säga nej till allt, bara för att föra någon slags kamp så att hon inte blir för tjejig. För jag vill att hon ska vara ett barn som leker både med bilar och dockor, har byxor eller kjol och är sig själv först och främst, med eller utan nagellack! Sen vill jag även säga att om vi hade en son skulle detta vara lika självklart för honom, "tjejsaker" skulle vara lika tillåtna som "killsaker". T.o.m nagellack. Nog analyserat om det och över till sömnaden!
Efter gummans beställning har jag nu sytt upp tre kjolar. De två första är i världens mjukaste babycord, har aldrig träffat på något så mjukt förut! Den ena är brun med turkosa prickar och den andra är brun med limegröna prickar. Tyget hittade jag hos Minneva, när det var rea där, och förutom dessa tyger hittade jag också babycord i brunt med limegröna blommor och brunt med små limegröna prickar (och ja, allt är limegrönt i min värld nu!) och en hel massa jättesnygga lapptäckstyger.
Den tredje kjolen är i ett grönt paljett-tyg från Tygvaruhuset och den räknar jag med att gumman vill ha varje dag nu... Det är ju väldigt enkelt att sy dessa kjolar, mönster behövs knappast. Alla tre har resår i midjan och är fållade nertill. Jag sydde ihop dem med overlocken och det gick ju rasande fort. Annars har jag inte sytt någonting med overlocken än, vill gärna prova på lite mindre viktiga plagg först. Man har ju inte råd att sy fel, så att säga, som jag kan på andra maskinen. Och så är det ju så mycket inställningar och trådar och så, det tar lite tid för mig att hinna lära mig. Men det går framåt!
Många tyginköp har det blivit på sista tiden. Åhlens hade rea och av en slump gick jag in och tittade på tyger och där ligger 3m av deras kanintyg bara och väntar på mig! Hittade även deras snygga klövertyg, fast bara som färdigt örngott, men det räcker ju till något litet plagg i alla fall.
Vidare har jag fått hem mina flodhästar från Jofotex. Jag köpte orange, limegrönt och turkost, men den turkosa var mer vanlig blå, tycker jag. Och jag gillar inte vanlig blå. Frågan är nu om jag ska behålla den ändå, eller sälja den? Är någon intresserad? Jag har 1.5m. Om någon har 1.5m GUL flodhäst, kan jag tänka mig ett byte. Maila mig i sånt fall!
Och så kom en kollega och viftade med nya Stoff & stil-katalogen. Jag kastade mig över den som en blodhund! Enligt rykten skulle det finnas hur mycket snygga tyger och annat som helst och om det gjorde!! Herregud, jag kan beställa ALLT! Gud, vilka snygga grejor. Fick verkligen hejda mig för att inte beställningen skulle gå på tusentals kronor och bestämde kvickt att jag måste åka till butiken snarast! Det måste ju vara himmelriket för oss som syr!! I alla fall, det blev en bit naturfärgad trikå med röda elefanter, limegrönt med vita solar och ganska många meter limegrön babycord. Dessutom symärken med elefanter och klöver, regnklädestejp, flera mönster m.m m.m. Nu håller jag tummarna för att inte allt är slut! Snygg kombination av plagg va?!

10 kommentarer:

Emmas dagar sa...

Vilken fin tjej-tjej du har!
Vår tös vill också bara ha klänning och tunika och tofsar och pippilotter. Men å andra sidan så hittar vi henne ofta på dagis i endast strumpbyxor springandes och skrikandes: "Tschhh, Tschhhh, Spajmäään!" (=spiderman)

Flodhästtyget är så snyggt! Jag har sett det i någon blogg nyss. Stoff och stilkatalogen är kvällslektyr här om kvällarna nu :-D

Kram på dig!!!

Botilda sa...

Snygga och inte alls så tjejiga om de skulle kunnat vara. Vår tjej ska också bara ha klänning eller möjligen kjol nu - så hon kan dansa, nämligen. Det kan man inte i byxor och vanlig tröja, förstår du. Jag har också lite svårt att hantera det där. Men jag vill ju inte begränsa henne, snarare visa alla möjligheter. Man kan vara både prinsessa och riddare, ha både nagellack och leka med bilar, tycka om både rosa och blått...

Snokis sa...

Polotröja är ju oerhört prinsessigt. Och till och med nagellack! Gud vad du är frigjord.

Snokis sa...

Jag är på hugget i dag.

Anonym sa...

Snygga tyger! Klädkombinationen är ju faktiskt inte ett dugg olik den som alla så kallade modemedvetna har och dom livnär sig ju till och med på denna "medvetenhet" (dock med undantag för moccasinerna), haha!

Vill bara vara skrytsam och säga att Stoff & Stil inte ligger jättelångt ifrån min hemmaarena, typ bara 10 mil, och neeeej du hade inte velat lämna butiken i första taget... :o)

Anonym sa...

Vill tipsa om ännu en inspirationsblogg: www.marjodesign.blogspot.com

Hello sa...

Vår mellanloppa var _extremt_ rosa och prinsessig lääääänge! Från hon var drygt tre till hon var nästan sex gick det i princip inte att få på henne byxor. Möjligen om de var rosa. Kjolar och klänningar kunde man tåla även i andra färger, men helst rosa. Vi lät henne hållas. Och nu är hon snart åtta och hon vill _inte_ ha rosa. Hon är hur tuff som helst och är inte det minsta "flickig" utan bara _barn_. Jag vill ju tro att det i alla fall lite hänger ihop med att vi faktiskt lät henne vara den mellanloppa hon är, även när det bara var rosa som gällde, som har gjort henne till den starka, rättvistänkande, frigjorda och härliga tjej hon är nu. Så håll ut - det går över om de får leva i det helt och fullt när man är mitt i det. Vår stora loppa var bara rosa under ett halvår ungefär, så vi blev lite tagna på sängen av denna prinsessa som seglade in i våra liv för ca 5 år sedan nu :)

TuvaLiten sa...

Visst fanns det mycket tjusigt i nya Soff o Stil! Här blev det oxå mycket limegrönt, velour och solartyget, och elefanterna gick ju inte motstå. Har precis lagt in bilder i bloggen på första elefantprojektet. Det turkosa flodistyget var slut när jag beställde, men då kanske jag inte ska deppa ihop för det om det inte var så snyggt. Hoppas du får tag på det gula i stället, det var jättefint, mörk härlig gul:)

Emma sa...

Känner igen de där... har också en sådan prinsessa här! Så de blir mest bara klänningar å kjolar här med.
Men va fint de va med en prickig kjol!!!!

//Emma

Anonym sa...

Har min svärmor varit hemma hos er och hjälpt gumman välja kläder? Ser nästan ut så, bara lite snyggare!!!