2010-08-23

Födelsedagsbyxor till H...

...eller alternativ rubrik: "Framförhållning, vad är det??".
Igår var vi på kalas hos H som fyllde fem år i början på augusti. Sent på lördagskvällen (efter Gummans barnkalas) fick jag för mig att jag var tvungen att komplettera den redan inköpta presenten med något mer. Hjärnan malde på hela natten och på söndagmorgonen hade jag det; ett par pösbrallor. Det var verkligen kul att få sy ett par byxor igen! Gumman vägrar fortfarande att använda byxor, så då blir det inte så många sydda heller.
Jag använde mig av ett Burdamönster på ett par rejält utsvängda byxor, eftersom jag ville att det skulle bli mycket puff i benen. Valde storlek 116 och så använde jag Gumman som lite provmodell. Sydde byxorna som vanligt, men tänkte hoppa över gylfen som var på originalmönstret eftersom det var lite tidsbrist. Byxorna blev såklart galet tajta och gick inte att få över stjärten... Tror faktiskt att de hade blivit väldigt tajta även med gylfen... Det hela löstes med att jag klippte ut två breda kilar som jag sydde fast i yttersömmarna på byxorna.
I bensluten sydde jag i resår och tanken var att det skulle bli resår i midjan också, men när Gumman provade byxorna insåg jag att om H sätter sig ner kommer hela stjärten att synas! Så korta var dom i midjan, trots att jag faktiskt lagt till ca 5cm extra (vilket var så mycket extra som linningen annars skulle ha varit). Varianterna som stog till buds var då att sy på ytterliggare en bit tyg i midjan och sen göra resårkanal, eller att helt enkelt köra på mudd. Det fick bli mudd. Kändes som det moment som var minst troligt att bjuda på fler obehagliga överraskningar. Mudden är ca 10 cm och går ju att vika ner om man vill. Och klockan den gick och gick och gick... Varför blir det alltid extra krångel när det är tidsbrist? Och varför kommer de bästa idèerna när det inte finns tid att utföra dom?
Idèn som jag sedan fick och som det inte alls fanns nån tid till att utföra var att jag ville göra en liten ficka på benet. Med ett H på. H:et gjorde jag genom att klippa tre bitar av ett dekorband och sy fast på det som skulle bli fickan. När jag var klar skulle jag sy fast fickan på byxorna. Då tog tråden slut. Och visst kunde jag ha använt någon annan tråd, men just då var stressnivån lite för hög för att tänka klart, så istället klippte jag bort H:et från fickan och sydde bara på det på byxorna. I all hast hade jag även klippt för nära så på några ställen repade dekorbandet upp sig lite, vilket förstås inte blir så bra när de tvättas. I efterhand inser jag ju att jag såklart skulle ha sparat lite av tyget runt om H:et och så hade det repat upp sig lite i tvätten, medans H:et är intakt. Men som sagt, när stressnivån är för hög tar man lätt förhastade beslut.
Det positiva är att jag kan konstruera en ficka i efterhand och sy på, om H hellre vill det. Eller så kan de bara sprätta bort H:et om det blir fult.
Själva byxan är jag i alla fall helt nöjd med, trots bestyren. Det grämer mig verkligen att Gumman inte vill ha byxor för jag tyckte att dom var jättefina på. Men jag får väl sy till nån annan... Jag har inte sett dom på H än, men på Gumman satt de perfekt med lagom puff i benen.
Byxorna är sydda i S&S limegröna babycord (jättemjuk, smalspårig manchester). Mudden är från Jofotex och dekorbandet (som är limegrönt med bruna prickar) från en butik i Valdemarsvik.

1 kommentar:

Emilia sa...

Fina byxor - härlig färg!