2010-08-24

Storbeställning

Min kompis L, som är mamma till H i inlägget nedanför, gjorde i mitten på sommaren en storbeställning på kläder till barnen. L hade ju kommit över de HÄR tygerna och ville att jag skulle göra en skjorta till H och till Kotten (lillasyster, tidigare bloggad om HÄR o HÄR) skulle det bli en tunika och en klänning. Dessutom anmälde jag mig frivilligt att sy upp tre stycken örngott, lika bra när man ändå är igång! :) 
Då min kusin S och jag bestämt oss för att ha syjunta hemma hos mig, tänkte jag att det var ett utmärkt tillfälle att påbörja beställningen. Men av någon anledning hade min hjärna slutat fungera denna dag (haha, nu låter som det som det alltid är problem när jag ska sy något!) och det vart ju inte bättre av att Gumman cirkulerade runt oss med diverse tjat och förfrågningar. Hon trodde ju att S var där för att leka med henne och se på film och titta på hennes tusen leksaker :)
I alla fall, jag tänkte börja med klänningen, som skulle bli i singoallamodell (något som jag heller aldrig sytt förut, vilket inte gjorde det hela bättre) och som utgångsmönster använde jag mig av mönstret på en raglantröja. Förstorade mönstret från ett år till 1½ år och klippte ut baksidan av klänningen. Nu minns jag inte vad, men nåt blev fel så den biten gick inte att använda.
S förvandlade den istället till en kjol och en sjalett till en av Gummans lite mindre dockor. På nästa försök lyckades jag få ut en fram- & baksida och sydde ihop, men insåg ganska tidigt att den skulle bli alldeles för liten. Trots det sydde jag klart den, för jag tänkte att den skulle passa på Gummans stora nalle. Resten av syjuntan spenderade jag med att ha ångest över att det inte skulle bli några kläder alls gjorda, samt tittade på när S sydde en fin molnskjorta och en prickig necessär.
Dagen efter åkte Gumman iväg på lite semester med mormor och jag satte mig åter hos symaskinerna och nu äntligen lossnade det! Jag utgick från samma mönster som dagen innan, men la sedan till efter måtten på barnen och då vart det något helt annat! Det behövs ju lite extra vidd också såklart när tyget man syr i är stelt. Klänningen och tunikan är sydda på samma sätt, resår i ärmarna och runt halsen. Sen är ju såklart tunikan lite kortare.
Halsringningen fick jag till genom att klippa upp halsen lite, sen tog jag en remsa tyg och sydde en infodring (infodringens kant utåt är overlockad), trädde i resår och drog till lagom storlek och sydde igen. Nertill är klänning och tunika bara vanligt fållade, det blev snyggast så.
Nästa projekt blev örngotten, där sömnaden flöt på bra. Tyvärr räckte inte det röda tyget riktigt till så jag fick skarva, men jag la skarven i överviket så det inte syns. Hade jag haft någon hjärna, och inte klippt en massa fel från början, hade det säkert räckt :(
 Av det gröna tyget blev det också ett örngott. Där kunde jag även behålla en originalfåll. Det gröna tyget var annars verkligen en utmaning, eftersom det var solblekt på stora delar, där det var som värst var tyget gult. Jag gjorde så gott det gick och lite färgskiftningar går att se på kläderna, det gick helt enkelt inte att undvika.
Skjortan är också gjord efter en raglantröja som utgångsmönster, men nu hade jag lärt mig av misstagen och tog till ordentligt från början. Midja och ärmar är fållade, medans jag sydde på kantband i halsen och gjorde ett snett sprund. En orange knapp blev en fin avslutning tycker jag.
I lördags fick beställaren hem sina kläder och örngott och ta mig tusan, men allt passade jättebra! Kotten hade sin tunika på sig på H`s födelsedagskalas och den satt jättebra. Dock kanske ärmarna kunde varit en aning längre, men det tyckte inte beställaren att de behövde. Jag skulle såklart ha fotat Kotten, men av någon anledning blev det visst inte så, men livebilder kommer senare. Och så kan de ju syskonmatcha nu i sina gröna kläder.
Och såhär jättefin blev nallen i sin nya klänning!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka härliga tyger. Jättefina alla tre.

mynta sa...

Underbara tyger att sy kläder av! Gillar speciellt den gröna skjortan med orange knapp. Mycket effekt fullt!

Anonym sa...

Ser jätte fint ut, kul att det passade! Synd att det gröna tyget va så blekt, för det är sååå snyggt. Har försökt lite med bloggandet men inte riktigt kommit igång, tänkte försöka till helgen!! //Soffan

Fangoria sa...

Åh så mycket fint!