2010-09-19

Tossor och vantar

Tyget jag sytt dessa av är ett påslakan från 70-talet som min kusin lyckats få tag på. Är det inte helt underbart? Jag tror faktiskt inte jag sett något finare! Färgerna, gult och grönt, är fantastiska, det är blommor i olika former överallt och varje blomma har sin egen snygga design. Och jag har sån tur att få äga detta! :) Innan jag ens fått hem tyget hade jag tusen tankar om vad det skulle få bli; byxor, klänningar, skjortor och naturligtvis lapptäcken, som är den senaste grejen jag snöat in på. Men sen dök en annan tanke upp, kanske skulle jag sy tossor och vantar? Och så blev det. Och efter att ha kollat igenom lite favoritbloggar så ser jag att jag inte är den enda som fått den tanken :)
Trots att jag aldrig sytt tossor förut gav jag mig på att göra ett eget mönster och det var faktiskt inte så himla svårt ändå. Men storleken blev ju lite av en chansning, jag gissade mig till att en bebisfot i strl under året är runt 11 cm och ritade därefter en "fotform" på frihand. Jag brydde mig inte om att göra en högerfot/vänsterfot, utan mer bara runda framtill. Men när de var klara tyckte, i alla fall jag, att de hade uppenbara former av vilken som var höger och vilken som var vänster. Själva sid- & ovandelen på tossorna tog lite tid att klura ut hur man skulle rita, det blev en del tänkande, mätande och ritande innan jag tyckte de såg ok ut. Jag gjorde medvetet hålet för foten ganska stort, eftersom detta första par skulle göras i stelt tyg. Gör man i stretchiga tyger kan man göra hålet lite mindre.
Muddvalet var riktigt enkelt - gul! Dels passar det väldigt bra och sen är jag också väldigt kär i kombon gult/grönt just nu. Tossorna är fodrade med gul fleece och de är nästintill vändsydda, det är bara mudden som inte är vändsydd, för det har jag inte klurat ut hur man gör än.
Vantmönstret ritade jag också själv och det är hur enkelt som helst, en handform bara (ett liggande D, bara lite längre). De har såklart också gul mudd och är fodrade med gul fleece.
Nu är setet skickat till ett par kompisar i Stockholm, som ska få prova på sin K som är 11-månader och utvärdera hur de passar på. Jag har redan hittat saker som jag ska förbättra till nästa gång, men det är ju ovärderligt att få till en riktig provning. Tycker de att de funkar hade jag tänkt att sy upp en del till ev. julmarknader.
En liten extra present blev det också.
När kompisarna var nere och hälsade på för en vecka sen noterade jag att K gillade att kasta sin vagnsleksak i marken mest hela tiden och vad gör man då? Jo, man syr en leksakshållare såklart! Samma tyg som till tossorna och vantarna och tryckknappar i båda ändarna. Världsenkelt och nu slipper föräldrarna plocka upp leksaken hela tiden. Den enda som kanske inte gillar`t är väl K i sånt fall! :)Glöm nu inte att RÖSTA idag!

10 kommentarer:

www.nusse.nu sa...

Vilket vackert tyg!

Karolina sa...

Vilka fina vantar och tossor! Jag är precis på väg att ge mig på att rita ett liknande tossmönster själv. Skönt att se att det går att lyckas så bra! Härlig blogg du har, jag länkar gärna till dig från mig om det är ok!

Ingrid sa...

Underbart fint tyg, lyckliga du!! Och setet är hur läckert som helst!!

Soffan sa...

Oj så fint det blev, härlig färgkombo! Ja ska oxå göra lite tossor var det tänkt!!! kram

Emilia sa...

Verkligen härligt tyg, passar bra till gul mudd!

OYB sa...

Vad söta tossor och vantar! Härligt tyg!

Fangoria sa...

Så gulligt set, tyget är jättevackert!

Anonym sa...

Jag kan bara säga som jag alltid säger...........:SVINSNYGGT!Sedan kan jag tillägga att tyget var så snyggt så jag blir glad i hela mig!!!

Retro Elephant sa...

Underbara tossor och vantar!

//Lina

fante sa...

Snyggt!

Så här vändsyr man nudd:
http://fantefante.blogspot.com/search/label/Tips
Du behöver ju inte göra det så där avancerat när du inte har ärmar eller ben. Titta på den andra och tredje bilden. Lägg vantyttertyg och vantfoder med rätorna mot varandra och mudden mellan. Så enkelt är det :-) Men glöm inte vändhålet ;-)