2010-09-27

Lapptäcksfrossa!

Som jag skrev i förrförra inlägget har jag snöat in väldigt på lapptäcken just nu, har drabbats av en riktig lapptäcksfrossa. Jag vet inte hur det gick till, för jag har inte varit speciellt förtjust i lapptäckstekniken förut. Men plötsligt händer det...
Jag fick en stor dos inspiration när jag var hos Soffan en dag i somras och såg hennes första lapptäcke som jag tyckte var himla fint. Jag provade också hennes rullkniv, vilken verkade vara ett suveränt komplement till saxar. Och när jag någon vecka senare tog en tur till Husqvarna-butiken i Norrköping så hade de ett "lapp-kit" med skärmatta, rullkniv och linjal till ett väldigt bra paketpris, så vad kunde jag göra? Det var ju helt uppenbart att alla krafter samverkade för att få mig att börja göra lapptäcken! :)
Sen följde ett par veckor då det kändes som att jag inte gjorde annat än att skära ut rutor, komponera olika lappar, fundera på nästa täcke och framför allt PRATA om lapptäcken! Jag var hög på lapptäcken! Jag skriver var, för nu börjar det lägga sig lite...

I alla fall, tre täcken har det hittills blivit. Det här röd/vit/svarta var det allra första jag gjorde och jag blir alldeles glad när jag ser det, tycker det blev så himla fint.
Som baksida tog jag ett helt stycke av de röda tyget med vita prickar, vilket gör täcket lika fint på båda sidor. Alla tyger, förutom kanintyget som är från Åhlèns, kommer från f.d. Tygvaruhuset. Här fick jag möjligheten att använda upp små spillbitar, som annars bara ligger i stuvkorgarna. Svamptygerna som jag använt till mycket är nu i princip helt slut och går väl inte att få tag på igen och det känns lite tråkigt, men samtidigt dyker det ju upp nya tyger man vill ha.

Andra lapptäcket blev lite mer spritt i färgen, även om alla lappar är gröna. Jag har lite svårt för när det blir väldigt många nyanser och lite rörigt, men efter att ha studerat täcket en massa gånger tycker jag att det inte är så dumt ändå. Och så är det väldigt skönt att släppa på spärrarna en del och bara göra, inte tänka så mycket hela tiden.


Det här täcket fick också en prickig baksida, fast i limegrönt med vita prickar. Tygerna kommer från loppis och svärmor, Åhlèns (klövertyget), f.d Tygvaruhuset (prickiga tyget), Lagerhaus (mittenbiten i övre raden) och Tyger o Ting (molntyget). 

Nummer tre blev lite annorlunda, eftersom jag ville prova att göra täcket i "rader" med bara två olika tyger. Tyget som absolut skulle vara med var det som jag även sydde tossor och vantar av, mitt nya favorit-älsklingstyg! Och det som passade bäst till det var det limegröna med prickar.


För att inte alla skulle få prickiga baksidor valde jag gul lakansväv till det här. Och grön/gult är ju min nya favorit, som jag skrivit tidigare.

Alla tre lapptäcken är vändsydda med ett täcke inuti (jag köpte två billiga sovtäcken på Ikea som jag klippt ut lagom bitar ifrån - jättesmidigt. Kanterna på innertäckena har jag sedan bara overlockat ihop.) Eftersom jag vänsydde hela baletten sitter innertäcket fast i sömmarna och kan på det sättet inte glida omkring när man t.ex ska tvätta det. Vändhålet sydde jag igen för hand, genom alla tre lager tyg.
Varje lapp i täckena är 14 cm, vilket ger storleken 60x72 cm på de två övre täckena (färdigt täcke) och storleken 60x60 cm på täcket längst ner. Lagom storlek för vagga/säng tycker jag. Eller så kan man bara ha det som "lektäcke" på golvet för bebisen. Funkar säkert till vagn också, eller så gör man det bara några rader mindre.

TIPS: För den som är sugen på att prova att göra lapptäcken kan jag tipsa om att på Stoff & Stil finns allt man behöver (skärmatta, kniv och linjal) för att komma igång.

13 kommentarer:

Husfrun på landet sa...

Vilka fina, jag gillar allihopa :)

Gittan sa...

Vilka fina täcken! Tror att det var stof&stil som har sina svamptyger, kanske inte som dina men ändå :)

yngla sa...

Vilka söta lapptäcken! Visst är rullkniv och skärmatta en bra grej. Jag använder mina till all tillskärning. Att skära till tex en boby tar bara några sekunder!

Siren sa...

For noen herlige tepper - liker spesielt godt det grønne - aldeles nydelig :)

Krumitott sa...

Kul att ni gillar täckena!

Knasen: Jo, S&S har också svamptyger som är jättesnygga. Men "problemet" är att jag vill ha mer av just de här tygerna för de har varit mina favoriter länge och det kan nog bli svårt att hitta dom igen tyvärr...
Yngla: Jag har inte provat att skära ut plagg-delar än, känns lättare med sax, men det är kanske mest vana?

Anonym sa...

Vilka färgexplosioner. Härligt! Faller som vanligt mest för de gröna... Har själv ett gammalt lapptäcke i rosa och brunanyanser som mina föräldrar satte ihop tillsammans inför min födelse år 1976. Så fint...

Emmas dagar sa...

Så fina de är!!!

Petra / Popetotrora sa...

Visst e det fantastiskt att göra lapptäcken! Jag förstår precis vad du menar med att man kan bli hög på lapptäcken! :-)
Jag brukar få precis som du, en attack och gör flera på en gång. Sen lägger det sig ett tag, men snart kommer nästa attack igen.

Verkligen fina, dom tre du knåpat ihop nu!

Soffan sa...

Jätte fina täcken, ja gillar det grönröriga bäst, ja älskar´t! Ja måste oxå köpa en linjal, det har ja visst missat... Anmälde du dig till stick/virk kursen? Kramar

Realisten sa...

Inte för att att det har något med inlägget att göra, men grattis och välkommen till oss i 36-års!

Krumitott sa...

Tack Realisten!

Snokis sa...

En del av de dar tygerna kunde du ha fatt anvant till att sy klader at mig.

hönapöna sa...

å vilka vackra... det röda är helt i min smak!