2008-02-16

Grön manchesterjacka


Manchesterjackan är äntligen klar! Själva jackan har ju varit klar ett tag, men jag hade funderingar på kragens utformning och fick den på plats först igår kväll. Mönstret är från boken "Sy till barnen 0-4 år". Det är ett grundmönster på jackor och sen får man ändra och greja hur man vill. Jag ville göra en längre modell med hyskor och "träpinne"-knappar och det lyckades jag ju med. Manchestertyget är inhandlat på Jofotex och fanns i deras rearum, kostade endast 30:-/m! Snygg färg och billigt tyckte jag och köpte 5 meter. Tyget är otroligt mjukt, avigsidan är nästan som "flossad" - lite luddig sådär. Fodret i jackan är ett påslakan från 70-talet, brunt med vita blommor. Snyggt och faktiskt ganska välbehållet - att det är lite slitet tycker jag inte gör så mycket när det bara är till foder.
Manchestertyget är smalt, endast 90 cm brett, vilket gjorde att jag inte kunde få ut hela bakstycket i ett stycke, utan gjorde två delar istället och sydde ihop. På bilden kan man se skarven mitt bak. Sedan sydde jag ihop jackdelarna för sig och foderdelarna för sig, innan jag sydde ihop dem med varann. Detta för att manchestertyget fällde otroligt mycket och jag vill inte att gumman ska bli "nerluddad" varje gång jackan används. Hyskorna gjorde jag av manchester och sydde fast på insidan och träpinnarna sydde jag fast för hand. På insidan, där "pinnarna" sitter, sydde jag också fast en ganska bred remsa med dubbel manchester, för att skydda mot vind osv. Annars hade jackan varit mer öppen vid knäppningen och det kändes väldigt oskönt!
Sen kom jag då till kragen. I boken finns det ett mönster på en krage, vilken jag klippte ut, men sen började jag vela. Skulle jag ha den eller göra en mer spetsig krage på fri hand? Hela projektet fick "vila" ett par dagar, men så bestämde jag mig för kragen i boken, klippte ut delarna och sydde fast den igår. Och jag känner mig nöjd med det beslutet! Kragen är fastsydd på utsidan av jackan, så att sömmen döljs av kragen och gumman slipper ha en söm som sticks mot halsen.
En namnlapp fick sin hedersplats längst fram också...

Jag känner mig väldigt nöjd med jackan och tycker den blev riktigt bra på gumman! Jag är också väldigt nöjd med mig själv, som inte rusade på blint bara för att bli färdig, utan sydde lite då och då. På det sättet hann tänka på hur jag verkligen ville att jackan skulle se ut. Härnäst är tanken att det ska bli ett par byxor och en västklänning i det här tyget också.

9 kommentarer:

florin design sa...

Oj, den jackan blev verkligen riktigt snygg!!! Jag är så sugen på att sy jacka till A men velar om vilken modell jag ska göra. Denna verkar hyffsat enekl så det kanske blir en sån... fast med spetsigare krage och vanliga knappar...

kilje sa...

Wow vad snygg den var. Och med det fodret som är alldeles underbart härligt retro. Önskar att jag också kunde komma över den där rackarns "Sy till barnen" men den går ju för helt hutlösa priser på Tradera.

Anonym sa...

vilken snygg jacka..det är klart du ska känna dig nöjd för den är riktigt fin..

Jes sa...

Vilken kanonfin jacka!!! Älskar ditt tygval. Den gröna manchestern är superfin har någon liknande hemma från mammas tyggömmor men inte så mycket tyvär och även det bruna tyget som du har till fodert är ju bara så fint även det har jag faktiskt :) Ska nog sno din jack ide för den blev verkligen fin!!!

Anonym sa...

Det är samma grundmönster som jag har använt till mina jackor. Det är roligt att se att samma mönster kan bli så himla olika när man väljer lite olika tyger,skrärningar på framstycken, kragar, huvor eller ingen krage alls.

Jag älskar ju grönt och blir otroligt avis på ditt gröna manchestertyg. Jackan är jätteläcker tycker jag.
//Klockarbarn

Krumitott sa...

Tack alla för alla fina kommentarer! Jag blir jätteglad!!

Anonym sa...

Å så söt jacka! Och vilken förtjusande flicke.

Ceci sa...

Jag måste verkligen hålla med alla andra, verkligen snygg jacka och innertyger är ju att dö för! Perfeckt matchning och den ser väldigt välsydd ut... sist men inte minst måste jag ju även säga att det är en otroligt söt dotter du har =)

Babushkadockan sa...

Superfint, måste vara den sötaste tjejen i bloggosfären!