2009-08-14

Födelsedagsklänning & väska

På tisdag fyller lilla gumsingen 4år! Vi ska fira på söndag med stort kalas och då vill man ju såklart ha en ny klänning. För ett tag sen gick jag igenom Simplicitykatalogen och hittade då denna modell, som jag föll för.
Fram
Bak
Jag har ju mest gjort A-formade klänningar utan ärmar, så det var kul att prova något annat som omväxling. Det är väl mest en sommarklänning, då den är nästan helt bar på ryggen, men ett tag till kanske det är varmt så hon hinner använda den. Om inte så passar den nästa år med... Tyget fick gumman välja själv (börjar acceptera att det är bästa alternativet om kläderna ska användas...) och hon valde det här vita bomullstyget med röda blommor, samma tyg som jag faktiskt hade i tanken när jag såg mönstret. Modellen är en enkel halterneck-klänning som bestod av tre delar, en fram -& bakdel och en del halterneck-knytning, eftersom denna ska vändsys. Högst upp på bakstycket är det en kanal med resår, som håller in klänningen. För gummans del blev den dock en aning stor där (storleken är 4 år), men det gör inget då knytningen håller klänningen på plats och så kan hon ha den även nästa år. Runt knytanordningen gjorde jag stickningar med vit tråd.
För att glädja min gullunge ännu mer frågade jag om hon ville att jag skulle sy väskan också, som var på samma mönster. Naturligtvis skulle jag det! Utsidan på väskan + handtagen blev i det blommiga tyget, men sen tog det slut, så insidan fodrade jag med vanlig vit lakansväv. Och det var inte så dumt för då fick väskan lite stadga. Det blommiga tyget är väldigt fint och tunt och har inte någon stadga i sig direkt. Och nu har jag sytt min första vändsydda väska! Det var inte så svårt, eller, det var inte svårt alls, jag har bara inte brytt mig om att ta reda på hur man gör förut, då jag ändå inte syr så mycket väskor. Men nu kan jag det! Runt överkanten och på handtagen gjorde jag också stickningar med vit tråd, det blir så mycket finare då, tycker jag. Hela projektet sydde jag ihop idag medans gumman lekte och tittade på film, så totala tidsåtgången blev ca 3 timmar. Men då sprang jag fram och tillbaka mellan symaskinen och gumman ett antal gånger + att det blev en del sprättning... Men det är väldigt skönt när man får klart det man för tillfället syr utan alltför många avbrott.

Mönsternr 5531 från senaste Simplicity-katalogen. Blommigt bomullstyg från Tygvaruhuset.

3 kommentarer:

Emmas dagar sa...

Så fint set!
Och väldigt söt 4-åring :-)

Anonym sa...

Svinsnyggt! Och gumman är ju lika söt som alltid!

Lis sa...

Söthög! Hoppas fö´lsedagen blev lika härlig som klänningen! :o)